Ez a masszázsmódszer Dániából származik. A módszer lényege a nyirokkeringés serkentése illetve normalizálása, az anyagcsere folyamatok aktivizálása.Biztosítja a sejtek akadálytalan tápanyagellátását. Ezen kívül számtalan jótékony hatása van, ami az emberi szervezetre jótékonyan hat. Ilyen például a vegetatív idegrendszerre kiható nyugtató hatása, immunrendszer erősítés, izomlazítás és görcsoldás, frissítés, fájdalomcsillapítás. A kezelés az egész testre kiterjed, kozmetikusok viszont csak a fej és a nyak területén dolgoznak. A nyirokdrenázs alapmozdulatainak a lényege, hogy a szív felé haladó, pumpáló nyomást fejtenek ki, mely segíti a nyirok elfolyását a kötőszövetekben a megfelelő irányba. A masszőr általában a nyaki nyirokcsomók kezelése után az arcot, fejbőrt, tarkót és a nyakat masszírozza át, majd ezután következnek a karok, mellkas, 

lábak. A kezelés a fenék és a hát masszírozásával feje-ződik be. A masszázst végezhetik nyirokkeringést serkentő olajokkal vagy olajok nélkül.

A nyirokerek feladata

A megfelelő szöveti folyadék-keringés a vér- és nyirokkeringés függvénye. A vérkeringés feladata, hogy biztosítsa a sejtek környezetében lévő folyadék optimális mennyiségét és összetételét a táplálékok folyamatos oda- és elszállításával. Alapvető jelentőségű, hogy a szövetek közti folyadék állandóan megújuljon és mindig megfelelő mennyiségű legyen. Egy-egy vérrészecske csak néhány másodpercig tartózkodik a kapillárisokban (hajszálerekben). Ezalatt a benne lévő anyagok egy része diffúzió révén kicserélődik a szövet közti folyadékban lévő anyagokkal. A kapilláris fala féligáteresztő hártyaként viselkedik.

A kapillárisok első szakaszán a vérnyomásból adódó hidrosztatikus nyomás miatt víz és benne oldott anyagok lépnek ki a szövet közti térbe, „átmosva” a sejtek közötti teret – a kapillárisok második részén (vénás szárán) pedig a szövet közti térből az ott lévő folyadék szívódik vissza a vérkeringésbe és szállítódik el. A szövet közti térben visszamaradt fehérjét és más nagymolekulákat a nyirokkeringés szállítja el. A nyirokkeringés nyílt keringési rendszer. A nyirokkapillárisok kesztyűujjszerűen a sejtek között, a kötőszövetben erednek, vastagabb nyirokerekbe szerveződnek, és a nagy nyirokereken (ductus thoracicus) keresztül jutnak vissza a vérkeringésbe. A nyirokereken testtájanként nyirokcsomók találhatók, amelyek megszűrik a folyadékot. A nyirokkeringés naponta átlag 1-8 liternyi folyadékot szállít vissza a vérkeringésbe.

 

Nyiroködéma

Az ödéma kialakulhat primer veleszületett rendellenesség miatt. Ilyenkor az erek esetleg egyáltalán nem, vagy nem elégséges számban, illetve rendellenes érfallal, billentyűhiánnyal fejlődtek ki. A veleszületett rendellenességhez zavarok társulhatnak a kötőszövet más részein is, pl. laza ízületi szalagrendszer, ill. billentyűzavarok.

A primer ödémák nem rögtön születés után alakulnak ki, hanem például balesetet, gyulladást vagy a hormonrendszer változását (pubertás, klimax) követően.

A más jellegű betegségek miatt kialakuló ödémát szekunder limfödémának nevezzük, ekkor az ödéma oka más szervi betegség. Ilyen szekunder ödéma alakul ki a daganatos betegségeknél is, ha a daganat nyirokeret, szövetet nyom, vagy ha a daganat miatt kiveszik a nyirokcsomókat, de kialakulhat sugárterápia vagy orbánc miatt, balesetek után, gipszelést követően, reumás betegségekkor is (a statika megváltozása, illetve szteroidszedés miatt).

Megkülönböztethetünk vénás, illetve nyiroki eredetű ödémákat. Vénás ödémánál a kötőszövet az ujjbenyomatot megtartja, de rövidebb ideig, mint a nyiroködémánál, ahol kötőszöveti elváltozást is tapasztalhatunk.

 

A nyiroködéma kezelése 

A vasoflow gradiens rendszer vénás pangásos panaszok kezelésére és trombózis megelőzésére szolgál. A mandzsetták egy szakaszos, intermittáló gradiens nyomást fejtenek ki a végtagokra. A mandzsetta három kamrája egymás után lábtól fölfelé levegővel telik meg a beállított kezelési nyomás meghatározott százalékával:

kamra 100%

kamra 80%

kamra 60%

A légkamrák levegővel teltek maradnak addig, amíg a legfelső kamra eléri a kívánt nyomást. Ezután a nyomás egyidejűleg mindhárom légkamrából távozik és a ciklus újból kezdődik. A gradiens meghatározza a folyási irányt és előállítja a fiziológiailag szükséges nyomáscsökkenést. A szövetek szorítása megszűnik, a vénás és lymphás visszaáramlás valamint az anyagcsere és gázcsere támogatást kap. A mandzsetták nyomásának megszűnése a mélyvénákban nyomásesést okoz, az szívóerőként hat a felületi erekre. A folyadék a mélyvénákba kerül és az a szívhez szállítja.

A gépi kezelést egy speciális nyirokmasszázs-kezeléssel egészítjük ki, a minél eredményesebb gyógyulás és az optimális eredmény elérése érdekében.

 

A nyirokmasszázs

Nyirokmasszázzsal meggyorsítható a felgyülemlett folyadék távozása. A kezelés olyan fizioterápiás eljárás, ahol a kötőszövetre gyakorolt nagyon lágy fogástechnikával fokozzuk a nyirokfolyadék visszaáramlását.

A terápia javítja a nyirokrendszer ellenálló képességét, megszünteti az anyagcserezavarokat, nyugodt idegállapotot eredményez.

A nyirokmasszázs gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere „hulladék”- és salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. A nyirokkeringés segítségével a méreganyagok ugyanis előbb az érpályába, majd a vér útján a májhoz illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasztódnak. A nyirokmasszázs tehát aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat - csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát -, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is.

 

Nincs káros mellékhatása.

A kezelést kúraszerűen ajánljuk, célszerű rendszeresen alkalmazni. Legkorábban csak néhány kezelést követően mutathatunk fel egyértelműen látható és tapintható eredményt.

 

Ajánlott:

 • fogyókúra idején,
 • méregtelenítés idején,
 • fájdalomcsillapítás céljából,
 • narancsbőr kezelésére,
 • betegségmegelőzés, immunerősítés céljából,
 • pattanásos, miteszeres bőr esetén,
 • izomlazítás, lazítás, stressz esetén.
 • mellműtétek után (amputáció)
 • Nagyobb műtétek után
 • Amputációk égések után

Nem ajánlott:

 • rosszindulatú daganat megléte esetén,
 • szívelégtelenség esetén,
 • pajzsmirigy elégtelenség esetén,
 • trombózis esetén,
 • heveny gyulladás(ok) esetén

 

Partnerünk: